Figaro d.o.o.
Kulturno Turistična Agencija
Lokavec 173
5270 Ajdovščina, SLO

Tel: +386 01 4315 209
Fax: +386 01 2322 668
Gsm: +386 041 645 721
haluda@siol.net

Dogodki

OPERNA PREDSTAVA LA TRAVIATA A3 G. VERDIJA V PRODUKCIJI G.G. GLEDALIŠČA FIGARO - SLO V VEČNAMENSKI DVORANI ŠKOFIJSKE GIMNAZIJE VIPAVA V PONEDELJEK, 12.FEBRUARJA 2024 OB 18:30

12.02.2024

ŠKOVIJSKA GIMNAZIJA VIPAVA

Dragi ŠGV-jevci, spoštovani obiskovalci, lepo pozdravljeni na spletnih straneh ŠKOFIJSKE GIMNAZIJE VIPAVA.
V času vse hitrejšega tempa življenja so lahko tudi spletne strani dober pripomoček za obveščanje in sodelovanje.
Na zasebnem zavodu ŠKOFIJSKA GIMNAZIJA VIPAVA, znotraj katerega delujeta GIMAZIJA in DIJAŠKI DOM ŠGV, kjer izvajamo javno veljavni program splošne gimnazije in domske vzgoje, se na osnovi krščanskih in občečloveških vrednot trudimo skupaj z mladimi in njihovimi starši oblikovati mlade v pokončne in zrele osebnosti. Z upoštevanjem posameznika in z izgradnjo skupnosti.
Naš moto je SCIENTIA ET COR – ZNANJE IN SRCE: širiti védenje mladih in usmerjati njih vedênje, da bodo znali in zmogli delati (pošteno in pravično) in v življenju slediti spremembam ter s srcem upoštevati in vrednotiti sebe, druge, družbo in našo domovino.
Spoštovani starši naših dijakov, hvala vam za zaupanje. Dragi mladi, pogumno v življenje! Dragi sodelavci, s hvaležnostjo vam kličem znamo in zmoremo. Spoštovani obiskovalci, upam, da ste na spletnih straneh dobili, zasledili, izbrskali, kar vas je zanimalo. Velja pa iskreno vabilo na srečanje iz obličja v obličje, iz oči v oči, iz srca v srce.

Vladimir Anžel, ravnatelj


PLAKAT LA TRAVIATA A3 VIPAVA
Besedilo je po romanu Dama s kamelijami Alexandra Dumasa napisal Francesco Maria Piave.VERDITraviata (ital. La Traviata; skreniti s prave poti) je opera v treh dejanjih (štirih slikah) Giuseppeja Verdija. Verdi se je z Dumasovo ˝Damo s kamelijami˝ spoznal leta 1852, ko je obiskal Pariz. Skladatelj je hitro spoznal odlike besedila, predvsem njegovo človeško vsebino; zgodba ga je tako prevzela, da se je kljub resnim pomislekom, ki so ga imeli njegovi prijatelji, takoj lotil dela in v šestih tednih opero končal.la traviata
VSEBINSKA UTEMELJITEV OPERE TRAVIATA Z ZGODBO »DAMA S KAMELIJAMI«
»Bila je zelo lepa in poznal jo je cel Pariz. Imela je rada cvet-kamelijo. «


Glasbeno-gledališka predstava oziroma operni projekt Glasbenega gledališča FIGARO je povzet po Dumasovi drami Dama s kamelijami. Delo (v originalu La Dame aux camelias), zgodba o mladi pariški kurtizani in njeni tragični usodi, se vrti okoli razklanosti med družbeno sprejemljivim in narekom srca ter aktualizira nemoč preseganja socialnih razlik.
Operna predstava s klavirsko spremljavo, Traviata, je  različica Dumasove drame, ki glede na vsebino romana izpolnjuje razpoloženja treh glavnih akterjev predstave, in branje vsebine resničnih dogodkov Violettinih pisem prijateljice pianistke Flore. Glavni lik predstave je Violetta, mlada kurtizana. Še ne dvajsetletna je že kot šivilja pritegnila marsikateri moški pogled, nato pa je postala kurtizana, se naučila pisati in brati ter se celo ukvarjala s književnostjo, z njo pa naj bi prijateljeval pisatelj Alfred Germont, ki je postal njen ljubimec.
Violetta je klub razpadu zveze, kar je povzročil Alfredov oče George Germont, vseeno uživala svojo vsakdanjo lahkotno srečo. Vendar pa so leta razuzdanega življenja preveč načela dekletovo zdravje. Klub pomoči grofa Dupola in negi enega najboljših zdravnikov tistih časov umre leta 1847. Jetika je končala njeno komaj triindvajsetletno življenje.

To najslavnejše Dumasovo delo je bilo pri tedanji oblasti leta 1851 prepovedano zaradi nemoralnosti. Šele Dumasov sporazum z vlado je igri odprl pot do občinstva, ki jo še danes aktualno podoživljajo v mnogih gledališčih in ki govori o nemoči ter problematičnih socialnih razlikah, s katerimi se srečujemo tudi danes in na katere še nimamo jasnega odgovora.


ZASEDBA VLOG:

Violetta Valéry, kurtizana:  URŠKA KASTELIC - sopranAlfredo Germont:CHAN YOUNG KIM - tenorGeorge Germont ZDRAVKO PERGER - baritonPripovedovalka zgodbe: LEA ITA MENARD


Klavirska spremljava: KAYOKO IKEDA


Scena in kostumi: GLASBENO GLEDALIŠČE FIGARO - SLO


VSEBINA

Pri Violetti v Parizu.
Lepa Violetta je v središču lahkoživega življenja. Potem ko je na videz ozdravela, priredi v svojem elegantnem salonu veliko slavje, ki se ga udeleži tudi mladi plemič Alfred Germont, ki je že dolgo vanjo zaljubljen in se mu zdaj ponudi priložnost, da se ji predstavi in nazdravi. V sosednjih prostorih plešejo, bolna Violetta pa zaostane in Alfred ji prizna svojo naklonjenost. Violetta ga ne razume in ga ne vzame resno, vendar jo Alfred prepriča o svojem resničnem čustvu in Violetta mu podari svojo kamelijo. Mladenič presrečen odide, drugi gostje pa želijo poveseljačiti z Violetto, vendar jih odkloni.

urška arlič gol.Na deželi.
Violetta je sledila Alfredovi želji, da bi se z njim preselila na podeželje. Tu živita daleč od šumnega sveta le za svojo ljubezen, vendar pa je življenje drago in Alfred porablja samo svojo malo rento. Od sobarice Anine izve, da tudi Violetta zastavlja svoje premoženje, zato odhiti v Pariz, da bi touredil. Medtem pa pride njegov oče, Georg Germont, ki terja od Violette, da se Alfredu odpove, čeprav je spoznal, da Violetta ni šla z Alfredom zavoljo denarja. Violetto gane prošnja nesrečnega starca in privoli v ločitev. Ko se Alfred vrne, jo najde pri pisanju pisma, vendar pa vso resnico spozna šele iz pisemca, ki mu ga je bila Violetta v slovo zapustila. Vendar vse resnice ne izve niti iz poslovilnega pisma, ker mu je Violetta sporočila samo to, da ga zapušča in da se vrača v staro življenje, v Pariz.
Druga slika

blaž gantar Zabava pri Flori.
Pri Flori Bervoix je polno gostov. Sem pride tudi Alfred in hkrati prispe Violetta z baronom Douphalom, ki Violetti prepove spregovoriti z njim. Pri igri s kartami Alfred stalno dobiva, nato pa se ostro sporeče z baronom Douphalom, zato ga Violetta prosi, naj zapusti zabavo. Alfred od ljubosumja, vpričo vse družbe, Violetto surovo žali in ji priigrani denar vrže pred noge. Šele ob očetovem svarilu se zave svojega nečastnega dejanja in se skesa. Violetta pa pove, da ji je le ljubezen do Alfreda narekovala razhod z njim.

TRAVIATA PIRAN 2014Violettina spalnica.

Burno življenje in dolga zavratna bolezen sta Violettino zdravje do kraja oslabili. Doktor Grenvil ji prisodi le še nekaj dni življenja. Tudi spravljivo pismo Alfredovega očeta ne more Violette več ozdraviti. Alfred se je med tem dvobojeval z baronom in tako ni več nobene ovire za njuno srečo, vendar je vse prepozno. Alfred in njegov oče, ki se je skesal zaradi svojega dejanja, prihitita k njeni bolniški postelji, a žalostnega konca ne moreta več preprečiti. Obdana od vseh, ki so ji bili nekoč dragi, Violetta izdihne za jetiko.

INFORMACIJE ŠKOFIJSKA GIMNAZIJA VIPAVA:(05) 365 53 10
PREDPRODAJA IN PRODAJA VSTOPNIC:
CENA VSTOPNICE:
gledališki list "Traviataa a 3" 2014
gledališki list "Traviataa a 3" 2014 1
gledališki list "Traviataa a 3" 2014 2TRAVIATA POSTOJNA slika 3
TRAVIATA POSTOJNA slika 1
TRAVIATA POSTOJNA slika 2
TRAVIATA POSTOJNA slika 4TV ČLANEK VAŠ KANAL NOVO MESTOPREDSTAVA V SEVNICI SEPTEMBER 2023