Figaro d.o.o.
Kulturno Turistična Agencija
Lokavec 173
5270 Ajdovščina, SLO

Tel: +386 01 4315 209
Fax: +386 01 2322 668
Gsm: +386 041 645 721
haluda@siol.net

Dogodki

SAKRALNI KONCERT S SV. MAŠO BARITONISTA ZDRAVKA PERGERJA IN ORGANISTA TADEJA HORVATA V CERKVI MARIJINEGA VNEBOVZETJA NA TOPOLOVCU NA VRHU PRI BOŠTANJU V NEDELJO, 10. SEPTEMBRA 2023 OB 11,00

10.09.2023

Kraj Vrh pri Boštanju je razloženo naselje z gručastim jedrom. Sestavlja ga več zaselkov, ki so raztreseni med dolinama potoka Grahovice in reke Mirne: Dule, Klanec, Pleček, Gabrnik, Ravne, Topolovec, Grič, Hrib, Dobje, Drče, Okič, Volčje Jame, Drenovec, Straški Hrib in Lipoglav. Nahaja se v bližini mesta Sevnica in naselje Boštanj. Povprečna nadmorska višina je 394 m. Vrh ima 218 prebivalcev (113 moških in 105 žensk). Stalni prebivalci, se ukvarjajo z kmetijstvom, sadjarstvom in raznimi obrtmi, v kraju pa je tudi kar nekaj vinogradov s počitniškimi hišicami in zidanicami. V okolici je veliko gozdov. Kraj je znan po starih kozolcih in lesenih objektih ter cerkvi na Topolovcu, do katere vodi romarska pot z devetimi kapelicami(sedaj so to rekreacijske poti), po kužnem znamenju iz šestnajstega stoletja, pesniku Antonu Umeku Okiškem in priznanem gostišču Dolinšek na vrhu Hriba z lepim razgledom. Prvič se Vrh pri Boštanju omenja v srednjeveških listinah leta 1436 v zvezi z nemškim imenom »am perg«. Istega leta se omenja tudi Okič in sicer kot Okotsch. (vir: knjiga 800 let Boštanja)


CERKEV NA TOPOLOVCU PRI BOŠTANJU
Cerkev Marijinega vnebovzetja na Topolovcu
Baročno romarsko cerkev je dal zgraditi boštanjski graščak Andej Modrax leta 1734 v zahvalo, ker je ozdravel njegov hudo bolni sin. Naročil je tudi gradnjo sedmih zidanih kapelic, ki stojijo ob poti od Vrha proti Topolovcu. V cerkvi poteka žegnanje na veliki šmaren.

ZDRAVKO PERGER - bariton


Zdravko Perger slika 2011TADEJ HORVAT - Klavir


Tadej Horvat 3
Tadej Horvat
Pianist Tadej Horvat je leta 2005 z odliko diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu redne prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Junija 2007 je uspešno zaključil specialistični študij klavirja v razredu prof. Aleksandra Madžarja v Bernu. V času šolanja je obiskoval tudi pouk harmonike, orgel in solopetja. Za dosežene študijske uspehe je prejel Škerjančevo nagrado na SGBŠ in Prešernovi nagradi na Akademiji za glasbo (2005) ter ljubljanski Univerzi (2006).

Kot solist je nastopal doma in v tujini in uspešno sodeloval na državnih tekmovanjih, kjer je v letih 1998 in 2001 dosegel dve 1. nagradi in zlati plaketi, v letu 2004 pa 2. nagrado. V letu 2005 sta v klavirskem duu z Miho Haasom prejela 1. nagrado in zlato plaketo ter posebno nagrado za osvojenih 100 točk. Septembra 2009 sta se skupaj udeležila mednarodnega tekmovanja klavirskih duov v Oslu, kjer sta prejela 2. nagrado in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe Edvarda Griega. Uspešno je tekmoval na mednarodnem tekmovanju Sparkasse v Avstriji ter na tekmovanju v Zagrebu, kjer je prejel posebni nagradi za najboljšo izvedbo etude hrvaškega skladatelja in skladbe J.S.Bacha v vseh kategorijah.   V času študija je uspešno nastopil kot solist z različnimi slovenskimi in tujimi orkestri in med drugimi koncerti (Mendelssohn, Liszt, Rachmaninov, Beethoven) izvedel tudi slovensko noviteto – Koncert za klavir in orkester št. 2 v C-duru Janeza Osredkarja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Leta 2010 je na povabilo 32. mednarodne konference EPTA izvedel solistični recital v okviru projekta »Mednarodni Pianissimo«. Maja 2011 je na povabilo Slovenske vojske v počastitev njihovega 20-letnega delovanja v samostojni Sloveniji izvedel ljubljanski koncert za klavir in orkester Bojana Adamiča, februarja 2013 pa je na povabilo simfoničnega orkestra RTV Slovenija in dirigenta Simona Krečiča izvedel klavirski koncert št. 1 v Es-duru Franza Liszta v okviru abonmajskega koncerta »Noč klavirjev« v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Julija 2014 je na povabilo slovenske ambasade s flavtistom Matejem Grahkom koncertiral v znamenitem Kennedy Centru v Washingtonu.

Bil je dirigent revijskega orkestra Divertimento, s katerim je poustvarjal popularno, zabavno, plesno in filmsko glasbo. Zanj je ustvaril tudi nekaj avtorskih del in drugih priredb.

V zadnjih letih sodeluje z uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki na najpomembnejših dogodkih in prireditvah po Sloveniji in tujini.

Prejema številne posebne nagrade za zgledno umetniško sodelovanje kot korepetitor na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Sodeluje v različnih komornih zasedbah, od katerih je potrebno omeniti klavirski duo z Miho Haasom, komorni trio Ataka, s klarinetistom Jakom Bobkom in violončelistko Katjo Beguš Bobek ter duo s saksofonistom Oskarjem Laznikom.

Od leta 2016 vodi klavirski seminar v okviru poletne šole »Ars Longa Vita Brevis«.

Tadej Horvat je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani kot korepetitor in profesor klavirja, že vrsto let pa sodeluje z Akademijo za glasbo kot strokovni sodelavec.
PROGRAM:
                         
Ppri maši
Alessandro Stradella: Aria da chiesa - Pietá Signore
César Franck: Panis angelicus
Georges Bizet: Agnus Dei
Luigi Luzzi: Ave Maria

Po maši
Franz Xaver Engelhart: Dajte mi zlatih strun
Peter Jereb: Mirno nam plove čolnič življenja
Lojze Mav: Mati moja, venec pletem
Georg Friedrich Händel: O, mio Signor
Charles Gounod: Ave Maria