Figaro d.o.o.
Kulturno Turistična Agencija
Lokavec 173
5270 Ajdovščina, SLO

Tel: +386 01 4315 209
Fax: +386 01 2322 668
Gsm: +386 041 645 721
haluda@siol.net

Dogodki

OPERNA PREDSTAVA - LA TRAVIATA A3 - G. VERDIJA V PRODUKCIJI GLASBENEGA GLEDALIŠČA FIGARO -SLO V MARASIH - VRSAR - PARK KULTURE V PETEK, 8. SEPTEMBRA 2023 OB 20,00.

08.09.2023

PARK KULTUREGLASBENO GLEDALIŠČE FIGARO - SLO je v Svetem Lovreču izvedla dve operni predstavi Seviljski brivec in Don Pasquale ter koncert opernih arij v izvedbi Simfoničnega orkestra iz Trevisa. Po petnajstih letih se ponovno vračamo na novo prizorišče z operno predstavo -La Traviata a3- G. Verdija .v PARK KULTURE MARASI v občini Vrsar, ki jo vodi akademski kipar Vasja Ulrih. PARK KULTURE MARSI deluje v okviru fondacije GAJA, katere aktivnosti so poleg organizacije glasbenoscenskih dogodkov, koncertov tudi organizacija likovnih dogodkov.

Besedilo je po romanu Dama s kamelijami Alexandra Dumasa napisal Francesco Maria Piave.VERDITraviata (ital. La Traviata; skreniti s prave poti) je opera v treh dejanjih (štirih slikah) Giuseppeja Verdija. Verdi se je z Dumasovo ˝Damo s kamelijami˝ spoznal leta 1852, ko je obiskal Pariz. Skladatelj je hitro spoznal odlike besedila, predvsem njegovo človeško vsebino; zgodba ga je tako prevzela, da se je kljub resnim pomislekom, ki so ga imeli njegovi prijatelji, takoj lotil dela in v šestih tednih opero končal.la traviata
VSEBINSKA UTEMELJITEV OPERE TRAVIATA Z ZGODBO »DAMA S KAMELIJAMI«
»Bila je zelo lepa in poznal jo je cel Pariz. Imela je rada cvet-kamelijo. «


Glasbeno-gledališka predstava oziroma operni projekt Glasbenega gledališča FIGARO je povzet po Dumasovi drami Dama s kamelijami. Delo (v originalu La Dame aux camelias), zgodba o mladi pariški kurtizani in njeni tragični usodi, se vrti okoli razklanosti med družbeno sprejemljivim in narekom srca ter aktualizira nemoč preseganja socialnih razlik.
Operna predstava s klavirsko spremljavo, Traviata, je  različica Dumasove drame, ki glede na vsebino romana izpolnjuje razpoloženja treh glavnih akterjev predstave, in branje vsebine resničnih dogodkov Violettinih pisem prijateljice pianistke Flore. Glavni lik predstave je Violetta, mlada kurtizana. Še ne dvajsetletna je že kot šivilja pritegnila marsikateri moški pogled, nato pa je postala kurtizana, se naučila pisati in brati ter se celo ukvarjala s književnostjo, z njo pa naj bi prijateljeval pisatelj Alfred Germont, ki je postal njen ljubimec.
Violetta je klub razpadu zveze, kar je povzročil Alfredov oče George Germont, vseeno uživala svojo vsakdanjo lahkotno srečo. Vendar pa so leta razuzdanega življenja preveč načela dekletovo zdravje. Klub pomoči grofa Dupola in negi enega najboljših zdravnikov tistih časov umre leta 1847. Jetika je končala njeno komaj triindvajsetletno življenje.

To najslavnejše Dumasovo delo je bilo pri tedanji oblasti leta 1851 prepovedano zaradi nemoralnosti. Šele Dumasov sporazum z vlado je igri odprl pot do občinstva, ki jo še danes aktualno podoživljajo v mnogih gledališčih in ki govori o nemoči ter problematičnih socialnih razlikah, s katerimi se srečujemo tudi danes in na katere še nimamo jasnega odgovora.


ZASEDBA VLOG:

Violetta Valéry, kurtizana  URŠKA KASTELIC - sopran

Alfred Germont:  BLAŽ GANTAR - tenor

CHAN YOUNG KIMGeorge Germont, Alfredov oče:   ZDRAVKO PERGER - bariton


Pripovedovalka zgodbe: GAJA FILAČ

LEA ITA MENARDKlavirska spremljava: KAYOKO IKEDA


Scena in kostumi: GLASBENO GLEDALIŠČE FIGARO - SLO


Luč:  FRANC ALBREHT

Zvok: IGOR HODAK
VSEBINA

Pri Violetti v Parizu.
Lepa Violetta je v središču lahkoživega življenja. Potem ko je na videz ozdravela, priredi v svojem elegantnem salonu veliko slavje, ki se ga udeleži tudi mladi plemič Alfred Germont, ki je že dolgo vanjo zaljubljen in se mu zdaj ponudi priložnost, da se ji predstavi in nazdravi. V sosednjih prostorih plešejo, bolna Violetta pa zaostane in Alfred ji prizna svojo naklonjenost. Violetta ga ne razume in ga ne vzame resno, vendar jo Alfred prepriča o svojem resničnem čustvu in Violetta mu podari svojo kamelijo. Mladenič presrečen odide, drugi gostje pa želijo poveseljačiti z Violetto, vendar jih odkloni.

urška arlič gol.Na deželi.
Violetta je sledila Alfredovi želji, da bi se z njim preselila na podeželje. Tu živita daleč od šumnega sveta le za svojo ljubezen, vendar pa je življenje drago in Alfred porablja samo svojo malo rento. Od sobarice Anine izve, da tudi Violetta zastavlja svoje premoženje, zato odhiti v Pariz, da bi touredil. Medtem pa pride njegov oče, Georg Germont, ki terja od Violette, da se Alfredu odpove, čeprav je spoznal, da Violetta ni šla z Alfredom zavoljo denarja. Violetto gane prošnja nesrečnega starca in privoli v ločitev. Ko se Alfred vrne, jo najde pri pisanju pisma, vendar pa vso resnico spozna šele iz pisemca, ki mu ga je bila Violetta v slovo zapustila. Vendar vse resnice ne izve niti iz poslovilnega pisma, ker mu je Violetta sporočila samo to, da ga zapušča in da se vrača v staro življenje, v Pariz.
Druga slika

blaž gantar Zabava pri Flori.
Pri Flori Bervoix je polno gostov. Sem pride tudi Alfred in hkrati prispe Violetta z baronom Douphalom, ki Violetti prepove spregovoriti z njim. Pri igri s kartami Alfred stalno dobiva, nato pa se ostro sporeče z baronom Douphalom, zato ga Violetta prosi, naj zapusti zabavo. Alfred od ljubosumja, vpričo vse družbe, Violetto surovo žali in ji priigrani denar vrže pred noge. Šele ob očetovem svarilu se zave svojega nečastnega dejanja in se skesa. Violetta pa pove, da ji je le ljubezen do Alfreda narekovala razhod z njim.

TRAVIATA PIRAN 2014Violettina spalnica.

Burno življenje in dolga zavratna bolezen sta Violettino zdravje do kraja oslabili. Doktor Grenvil ji prisodi le še nekaj dni življenja. Tudi spravljivo pismo Alfredovega očeta ne more Violette več ozdraviti. Alfred se je med tem dvobojeval z baronom in tako ni več nobene ovire za njuno srečo, vendar je vse prepozno. Alfred in njegov oče, ki se je skesal zaradi svojega dejanja, prihitita k njeni bolniški postelji, a žalostnega konca ne moreta več preprečiti. Obdana od vseh, ki so ji bili nekoč dragi, Violetta izdihne za jetiko.


PREDPRODAJA IN PRODAJA VSTPNIC:
PARK KULTURE MARASI  Tel:  00386 41 769 555

TURISTIČKA ZAJEDNICA OBČINE VRSAR Tel: 00385 52441746

CENA VSTPNICE:
PREDPRODAJI  15,00 EUR
NA DAN PREDSTAVE 20,00 EUR


PARK KULTURE MARASI  Tel: 00386 41 769 555

gledališki list "Traviataa a 3" 2014
gledališki list "Traviataa a 3" 2014 1
gledališki list "Traviataa a 3" 2014 2TRAVIATA POSTOJNA slika 3
TRAVIATA POSTOJNA slika 1
TRAVIATA POSTOJNA slika 2
TRAVIATA POSTOJNA slika 4

PREVOD V HRVATSKEM JEZIKU;

OPERNA PREDSTAVA G. VERDIJA „LA TRAVIATA
A3“ PREMA KNJIZI A. DUMASA DAMA S

KAMELIJAMA

PARK KULTURE, MARASI, općina VRSAR, U
PETAK, 8. RUJNA 2023. U 20.00 SATI

DODJELA ULOGA:
Violetta Valéry, kurtizana:   URŠKA KASTELIC- sopran
Alfred Germont:                         BLAŽ GANTAR - tenor
George Germont, Alfredov otac:   ZDRAVKO PERGER – bariton
Pripovjedač: GAJA FILAČ
Klavir: KAYOKO IKEDA

Scena i kostimi: GLAZBENO KAZALIŠTE FIGARO
Svijetlo: FEANC ALBREHT
Zvok:  IGOR HODAK
U organizaciji: Figaro d.o.o. i Fundacija Gaja

Traviata (tal. La Traviata; skrenuti s pravog puta) je opera u tri čina (četiri prizora) Giuseppe Verdija. Tekst je napisao Francesco Maria Piave prema romanu Dama s kamelijama Alexandrea Dumasa.

SADRŽAJ

Kod Violette u Parizu.
Lijepa Violetta je usred bezbrižnog života. Nakon prividnog oporavka, u svom elegantnom salonu priređuje veliku proslavu kojoj prisustvuje mladi plemić Alfred Germont. On je dugo bio zaljubljen u nju, a sada mu se nudi prilika da joj se predstavi i nazdravi. Uzvanici plešu u susjednim sobama, ali bolesna Violetta zaostaje i Alfred joj priznaje svoju ljubav. Violetta ga ne razumije i ne shvaća ozbiljno, no Alfred ju uvjerava u svoje prave osjećaje i Violetta mu daje svoju kameliju. Mladić odlazi presretan, dok se ostali gosti žele zabaviti s Violettom, no ona ih odbija.

Na selu.
Violetta je ispunila Alfredovu želju da se preseli s njim na selo. Oni ovdje žive daleko od bučnog svijeta samo zbog svoje ljubavi, ali život je skup i Alfred troši samo svoju malu rentu. Od služavke Anine doznaje da Violetta također zalaže svoju imovinu, stoga žuri u Pariz kako bi dogovorio obilazak. U međuvremenu dolazi njegov otac Georg Germont i zahtjeva od Violette da se odrekne Alfreda, iako je shvatio da Violetta nije otišla s Alfredom na selo zbog novca. Violetta je dirnuta zahtjevom nesretnog starca i pristaje na razvod. Kad se Alfred vrati, zatiče Violettu kako piše pismo, iz kojega svu istinu saznaje kada mu ga Violetta ostavlja za
oproštaj. No, ni iz oproštajnog pisma ne saznaje cijelu istinu, jer mu je Violetta samo rekla da ga napušta i da se vraća svom starom životu, u Pariz.
Zabava kod Flore. Kod Flore Bervoix je puno gostiju. Ovdje dolazi i Alfred, a u isto vrijeme stiže Violetta s barunom Douphalom, koji joj zabranjuje da razgovara s Alfredom. Alfred nastavlja pobjeđivati u kartama, a zatim se žestoko posvađa s barunom Douphalom, pa ga Violetta zamoli da napusti zabavu. Alfred iz ljubomore pred cijelim društvom ponizi Violettu i baci joj ukradeni novac pred noge. Tek nakon očeva upozorenja shvaća svoj nečasni čin i kaje se. Violetta tvrdi da je samo njezina ljubav prema Alfredu diktirala njezin prekid s njim.

Violettina spavaća soba .
Buran život i duga, iscrpljujuća bolest oslabili su Violettino zdravlje do iznemoglosti. Doktor Grenville daje joj još samo nekoliko dana života. Ne može ju izliječiti niti pomirljivo pismo Alfredova oca. U međuvremenu, Alfred se bori s barunom Douphalom zbog Violette te više nema prepreka njihovoj sreći, ali prekasno je. Alfred i njegov otac, pokunjeni zbog svojih postupaka, žure do njezine bolničke postelje, ali više ne mogu spriječiti
tužan kraj. Okružena svima koji su joj nekada bili dragi, Violetta umire zbog tuberkuloze.

Sopranistica Urška Kastelic 2016. godine diplomirala je s odličnim uspjehom na
Akademiji za glazbu u Ljubljani, u klasi doc. Sabine Cvilak. Studirala je i kod izv.
prof. Olge Gracelj te na Akademiji Sibelius u Helsinkiju kod Oute Kähkonen.
Usavršavala se kod raznih renomiranih opernih pjevača i pedagoga, poput
Snežane Nene Brzaković, Emme Kirkby, Mariane Nicolesco, Helene Lazarske i
drugih. Pobijedila je na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Bruna Špiler u
Crnoj Gori te bila polufinalistica Natjecanja mladih opernih pjevača Europske
zajednice u Spoletu u Italiji.U SNG Opera i balet Ljubljana nastupila je u ulogama
Barbarine (Figarova svadba), Venere (Orfej u paklu) i Felicije (Ljepotica i zvijer).
Dvaput je nastupila u Filharmoniji u Kalugi (Rusija), 2015. kao solistica u operi
Rat i mir te 2017. u krštenoj izvedbi opere Ana Karenjina, u ulozi naslovne
junakinje. Ostvarila je i operne uloge Gilde (Rigoletto), Norina (Don Pasquale),
Suzanne (Figarova svadba), Bastiena (Bastien i Bastiena) i Ninon (Gorenjski slavuj). Također se pojavljuje u uspješnoj dječjoj operi Martin Krpan. Redovito koncertira u Sloveniji, gostovala je i u Italiji, Engleskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Austriji, Njemačkoj, Rusiji, Rumunjskoj, Hrvatskoj i Finskoj. Članica je i suautorica grupe Tosca Beat.

Tenorist Blaž Gantar počeo se aktivno baviti pjevanjem s 24 godine kod prof.
Mateje Arnež Volčanšek i prof. Janka Volčanšek.Tijekom studija, kao talentirani
pjevač, nastupio je 2007. godine u Slovenskoj filharmoniji - na završnom
koncertu i u scenskoj postavci Novakova Figara. Godine 2009. započinje
suradnju sa sadašnjom profesoricom, primadonom Dunjom Vejzović, koja
predaje na Opernoj školi u Stuttgartu. U ožujku iste godine izvodi četiri reprize
Bernsteinove West Side Story kao Tony sa Simfonijskim orkestrom Slovenske
filharmonije u Cankarjevu domu i ponovno surađuje s Ljubljanskom operom -
ovog puta na projektu Knez Igor (A.P. Borodin). U riječkoj Operi nastupio je
kao Cavaradossi iz opere Tosca (arija E lucevan le stelle) i Manrico iz opere Il
Trovatore. Godine 2011. postiže prvi međunarodni uspjeh. U travnju se u
najstarijem švicarskom gradu Churu natjecao s više od 120 sudionika iz 12 različitih zemalja u borbi za ulogu Alfreda, a prema ocjeni komisije bio je najuvjerljiviji. U kolovozu je debitirao u Verdijevoj Traviati, koja je doživjela veliki uspjeh i sedam repriza, posljednju čak u slavnoj Tonhalle u Zürichu. Krajem 2011. dospio je u polufinale prestižnog natjecanja Magda Oliveiro u Milanu i debitirao s Verdijevom La Traviatom u Ljubljanskoj operi te sudjelovao u nekoliko repriza. U veljači 2012.
pjevao je na samostalnom koncertu u Tel Avivu, a u ožujku je sudjelovao u izvedbi Mozartova Requiema u Gorici. Uslijedio je međunarodni uspjeh u talijanskom Orvietu, gdje je među sudionicima iz 14 zemalja došao do finala obje kategorije te pobijedio iu kategoriji Traviate. 2012. godinu završavaju s dva koncerta opernih arija u gradu Rabu i u Operi u Rijeci.

Zdravko Perger, slovenski baritonist, član SNG - Opera i balet Ljubljana od1977. do 2012. Pjevanje je studirao kod renomiranog slovenskog opernog
pjevača Rudolfa Franclava i kod prof. Alfreda Burgstalera, slovenskog opernog
pjevača svjetskog glasa, kod prof. Marijane Lipovšek, prof. mag. Margarethe
Sparber s bečke Visoke škole za glazbu i likovnu umjetnost Vidoka i u Worglu
kod prof. Kurta Vidmera iz Basela. Tijekom svoje dugogodišnje karijere
ostvario je sljedeće uloge: Barun Douphol (Verdi: Traviata), Marullo (Verdi:
Rigoletto), Zerecki (Čajkovski: Evgenije Onjegin), Valentin (Gounod: Faust),
Dancario (Bizet: Carmen), Fiorello i Figaro (Rossini: Seviljski brijač), Schlemil
i Herman (Offenbach: Priče Hoffmanna), Amantio (Puccini: Gianni Schicchi),
Harlekin (R. Strauss: Arijadna na Naksosu), Čekalinski (Čajkovski: Pikova
dama), Belcore (Donizetti: Ljubavni napitak), Bretigny (Massenet: Manon), Kosec (d" Albert: Mrtve oči), Chansonette (Foerster: Planinski slavuj), Canrnero (J. Strauss: Ciganin Barun), Krušina (Smetana, Prodana nevjesta), Oluja (Roman Korsakov, Besmrtni Kaschej), Schaunard, Alcindor (Puccini: La Bohème), Vitez (Parma: Xenia), Prorok i Decimus Brut (Schvara: Kleopatra), Alavise i Lelio (Vuk-Ferrari: Znatiželjne žene) Emmanuel Schikanede (W.A.Mozart: Kazališni redatelj) G.
Germont (Verdi: La Traviata), Malatesta (Donizetti: Don Pasquale) Rigoletto (Verdi Rigletto) i drugi. Sudjelovao je u krštenoj izvedbi opere Krpanova kobila Janija Goloba. Posvećuje se slovenskim narodnim i umjetničkim pjesmama, posebno s fokusom na novitete i duhovnu glazbu. Nastupao je i sa Simfonijskim orkestrom RTZ-a iz Zagreba, Simfonijskim orkestrom Camerata Labacensis iz Ljubljane, Simfonijskim orkestrom TU iz Beča, Simfonijskim orkestrom iz Pečuha(Mađarska),
Simfonijskim orkestrom Filarmonia Veneta iz Trevisa. Gostovao je u Italiji, Austriji, Hrvatskoj, Australiji, Japanu, Francuskoj, Mađarskoj i Njemačkoj. Četiri godine je bio član poznatog Slovenskog okteta.

Sponzori:
FONDACIJA GAJA,

Ulaznice:
U pretprodaji 15 EUR, Turistička zajednica općine Vrsar, tel: 052 441 746
Na dan predstave 20 EUR, Park Kulture, Marasi.


+TV ČLANEK VAŠ KANAL NOVO MESTO