Figaro d.o.o.
Kulturno Turistična Agencija
Lokavec 173
5270 Ajdovščina, SLO

Tel: +386 01 4315 209
Fax: +386 01 2322 668
Gsm: +386 041 645 721
haluda@siol.net

Dogodki

NASTOP SOPRANISTKE KATARINE PERGER IN PIANISTA TADEJA HORVATA NA GALA VEČERU" 11. CEFOOD CONGRESA SREDNJE EVROPE 2022"V TERMAH ČATEŽ DNE 29.09.2022

29.09.2022

.11. CEFOOD KONGRES O HRANI IN PREHRANI LETOS ZNOVA V SLOVENIJI
V času od 27. do 30. septembra 2022 bo v Termah Čatež potekal 11. CEFood kongres o hrani in prehrani (11th Central European congress on food and nutrition), ki nadaljuje tradicijo prvega srednjeevropskega kongresa o živilih, tehnologiji, prehrani in zdravju, ki je bil v Ljubljani organiziran že leta 2002. Osnovni namen kongresa je tako širjenje znanja o hrani, prehrani in tehnologijah ter posledično zdravju in varnosti živil ter čim učinkovitejša implementacija le tega v agro-živilska in prehranska podjetja, z namenom reševanja aktualnih izzivov, povezanih s hrano.

Moto letošnjega kongresa je »Hrana, tehnologija in prehrana za zdravega človeka v zdravem okolju«, častni pokrovitelj kongresa pa je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

V okviru CEFood 2022 bo Republika Slovenija gostila ugledne strokovnjake tako na akademski kot tudi na aplikativni ravni iz držav srednjeevropskega prostora, ki z 230 milijoni prebivalcev predstavljajo 3 % svetovne populacije. Na kongresu pričakujejo različne strokovnjake s področja pridelave, predelave, priprave in uživanja živil. Kongres predstavlja vrhunski strokovni in znanstveni dogodek, ki bo pomembno prispeval k povezovanju strokovne in znanstvene srenje ter mladih, ki nabirajo znanja in si utirajo pot na strokovnih in raziskovalnih področjih, povezanih s prehrano.

Predviden je pester in zanimiv znanstveni program z uglednimi predavatelji iz držav Srednjeevropske pobude. Kongres bo poleg vsebinsko bogatega programa ponudil tudi nekatera druga doživetja s področja slovenske kulinarike in njene gastronomske dediščine.

Vse zainteresirane vabimo k oddaji povzetkov prispevkov, februarja pa bodo že odprte tudi prijave na kongres: https://cefood2022.si/


NA GALA VEČERU BODO V KULTURNEM PROGRAMU NASTOPILI:

KATARINA PERGER VODNJOV - Sopran

TADEJ HORVAT - Klavir

Program bo povezoval:  univ.prof. dr. PETER RASPORSopranistka Katarina Perger je leta 2006 končala študij petja na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, v razredu prof.Annemarie Zeller. Nastopala je;  Novomeski glasbeni festival, Pomurski glasbeni dnevi, Bozicni koncerti z orkestrom ''Pro musica'' (2001), operni koncrrti: v Ajdovščni in v portoroskem avditoriju z madžarskim Simfoničnem orkestrom Pecs (2002), Mednarodni  primorski glasbeni festival, s komornim orkestrom Gaudeamus (2003), novoletni koncerti z orkestrom Camerata Labacensis iz Ljubljane (2004, 2005,2007), z orkestrom Tehnične Univerze – Dunaj (2006) in s simfoičnim orekestrom Filarmonia Veneto iz Trevisa( 2008), Orchestra Giovani Archi Veneti Treviso (2010). V mariborski Operi je pela; Papageno v Mozartovi Čarobni piščali (2004), Paquetto v musicalu Candide L. Bernsteina (2004), Kati v musicalu Ognjemet P. Burkharda (2005) in vlogo Prve vešče v operi Dido in Enej H. Purcella  (2005), L.Lebič:  Iz veka vekov. Uspešno se je predstavila v komični operi Skopuh v vlogi Ljubime s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem iz Ljubljane in s glasbenem gledališe, Figaro nastopa  v vlogi Norine v Donizettijevi operi Don Pasquale širom po Sloveniji(2007,2008) in v vlogi Minke v Foerstejevemu Gorenskevu slavčku v Pliberku (A) (2009),(2012 2013) na primorskem mednarodnem festivalu v Ajdovščini. Nastopila je ob ob obiskih tujih državnikov v Sloveniji (švedski kraljevi par, monaški princ Albert, Italianski premier Prodi in francoski zunanji minister Kouchner.)  Gostovala je  v Avstriji, Italiji, Nemčiji  in na Hrvaškem.


Pianist Tadej Horvat je svoje glasbeno izobraževanje začel na GŠ Franca Šturma v Ljubljani, kjer se je začel učiti harmoniko pri prof. Nevi Štamcar in pol leta kasneje še klavir pri prof. Milici Rener Poljanec. Šolanje je nadaljeval na ljubljanski Srednji glasbeni in baletni šoli v razredu prof. Majde Martinc in po maturi na Akademiji za glasbo v razredu redne prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak, kjer je z odliko diplomiral. Junija 2007 je uspešno zaključil specialistični študij klavirja v razredu prof. Aleksandra Madžarja v Bernu.
Kot solist je ogromno nastopal doma in v tujini in zelo uspešno sodeloval na državnih tekmovanjih, kjer je v letih 1998 in 2001 dosegel dve 1.nagradi in zlati plaketi, v letu 2004 pa 2. nagrado. V letu 2005 sta v klavirskem duu z Miho Haasom prejela 1.nagrado in zlato plaketo ter posebno nagrado za osvojenih 100 točk. V času študija je uspešno nastopil kot solist z različnimi slovenskimi in tujimi orkestri in med drugimi koncerti (Mendelssohn, Liszt, Rachmaninov, Beethoven) izvedel tudi slovensko noviteto – Koncert za klavir in orkester št. 2 v C-duru Janeza Osredkarja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Maja 2011 je na povabilo Slovenske vojske v počastitev njihovega 20-letnega delovanja v samostojni Sloveniji izvedel ljubljanski koncert za klavir in orkester Bojana Adamiča, februarja 2013 pa je na povabilo simfoničnega orkestra RTV Slovenija in dirigenta Simona Krečiča izvedel klavirski koncert št. 1 v Es-duru Franza Liszta v okviru abonmajskega koncerta Noč klavirjev v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.
Za dosežene uspehe je prejel Škerjančevo nagrado na SGBŠ in Prešernovi nagradi na Akademiji za glasbo (2005) ter ljubljanski Univerzi (2006).
Tadej Horvat je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani kot profesor klavirja in korepetitor, postal pa je tudi asistent oz. višji strokovni sodelavec na ljubljanski Akademiji za glasbo.