Figaro d.o.o.
Kulturno Turistična Agencija
Lokavec 173
5270 Ajdovščina, SLO

Tel: +386 01 4315 209
Fax: +386 01 2322 668
Gsm: +386 041 645 721
haluda@siol.net

Dogodki

OPERNA PREDSTAVA DON PASQUALE GAETANA DONIZETTIJA NA OTVORITVI "KNOBLEHARJEVIH DNEVOV 2016", PRED OBČINSKO STAVBO V ŠKOCJANU NA DOLENSKEM 4.SEPTEMBRA 2016 OB 20:00

04.09.2016

Spoštovani!
Zaradi slabega vremena v soboto 25. junija je bila opera Don Pasquale odpovedana, zato jo bomo nadomestili 4. septembra  na istem kraju pred občinsko stavbo v Škocjanu,v slučaju slabega vremena bomo predstavo izvedli v športni dvorani OŠ Frana Metelka v Škocjanu.


DON PASQUALE
Komična opera v treh dejanjih
(v slovenskem jeziku)


Glasba: GAETANO DONIZETTI

Besedilo: po Angelu Avelliju napisal skladatelj
Prevod:        Smiljan Samec

Umegniško vodstvo:
Dirigent in pianist  Igor Švara
Režija: Zdravko Perger

KOMORNI ORKESTER LJUBLJANA
Koncertni mojster: Gregor Traven

Scenografija:        Figaro
Kostrumografa:        Figaro


Don Pasquale:       Franc Javornik,
Doktor Malatesta:        Zdravko Perger
Ernesto:        Andrej Debevec, Klemen Torkar
Norina:   Urška Kastelic, Katarina Perger
Notar:       Silvo Škvarč


Prvo dejanje

Staremu don Pasqualu se kljub njegovemu šestdesetletnemu samstvu na stare dni vzbude skomine, da bi se oženil, če drugega ne, že iz maščevalnosti do nečaka Ernesta, ki se brani namenjene mu neveste. Ernesto ljubi namreč mlado vdovo Norino in njej na ljubo tvega, da ga bo starec razdedinil. Ker sam nima sredstev za poroko, se zateče po pomoč k stričevemu prijatelju, doktorju Malatesti, ki naj bi Pasquala pregovoril, naj nečaku prepusti, da si izbere ženo po svojem srcu. Malatesta sklene starca temeljito izučiti in ga ozdraviti muh. Zato navidezno popolnoma soglaša s Pasqualovimi poročnimi načrti in mu jo celo pripravljen dati za ženo svojo dozdevno sestro Norino, ki mu jo prikaže v najvabljivejši luči, kot vzor ženskega bitja. Pasquale se že ob samem opisu takoj vname za angela v človeški podobi, spodi od doma nepokornega nečaka in se sklene nemudoma oženiti. Ko Ernesto izve, da Malatesta ponuja stricu v zakon Norino, misli, da ga je doktor izdal, in obupa. Malatesta pa pouči o vsem Norino, ki privoli v njegov načrt. Če bi starec v resnici rad okusil zakonske »sladkosti«, pa naj jih. Pasquale naj se naprej s svojimi očmi prepriča o njeni resnični lepoti, nakar bo sklenila z njim navidezen zakon, nato pa naj se pripravi!

Drugo dejanje

Ernesto je poslal Norini poslovilno pismo in je ves nesrečen zaradi izgube ljubice. Doktor Malatesta predstavi Pasqualu Norino kot svojo sestro. Starcu se ob pogledu na angelsko milino kar srce raztopi in zahteva, naj se kar takoj sklene ženitna pogodba. Malatesta pripelje lažnega notarja, ki opravi ženitno ceremonijo. Kakor hitro pa jo to storjeno, se prej nedolžno dekletce spremeni v »zakonskega zmaja«.

Tretje dejanje

Don Pasquale se smili samemu sebi in neizmerno trpi. Norina mu obrne vso hišo narobe, razmetava njegovo premoženje za najbolj nesmiselne muhe in trpinči ubogega »moža«. Pasquale je ves iz sebe. Za konec mu sladka ženka podtakne še pisemce, iz katerega se vidi, da ga Norina vara z nečakom Ernestom. Ko ju oba, skupaj z Malatesto, še preseneti pri domenjenem sestanku, je starec do grla sit takega zakona. Privoli v ločitev in le nečak ga lahko odreši tega zmaja. Navsezadnje niti posebno ne zameri, ko mu povedo, da so mu to kašo skuhali le navidez, saj je zdaj res korenito ozdravljen starčevskih muh.


FOTOGRAFIJE


Don Pasquale v Šepmetru pri Gorici 16.7.2016
VIDEO - DON PASQUALE

Gledališki list


SODELOVANJE Z OBČINO ŠKOCJAN

logo škocjanKNOBLEHARJEVI DNEVI 2015 SEVILJSKI BRIVEC 2015