Figaro d.o.o.
Kulturno Turistična Agencija
Lokavec 173
5270 Ajdovščina, SLO

Tel: +386 01 4315 209
Fax: +386 01 2322 668
Gsm: +386 041 645 721
haluda@siol.net

Dogodki

OPERNA PREDSTAVA G. VERDIJA TRAVIATA PO KNJIGI A. DUMASA DAMA S KAMELJAMI NA PREDVEČER DNEVA DRŽAVNOSTI V ŠKOCJANU NA DOLENSKEM, PRED OBČINSKO STAVBO NA PROSTEM V TOREK, 24.JUNIJA 2014 OB 21.00

24.06.2014

dama s kameljami


Besedilo je po romanu Dama s kamelijami Alexandra Dumasa napisal Francesco Maria Piave.
VERDITraviata (ital. La Traviata; skreniti s prave poti) je opera v treh dejanjih (štirih slikah) Giuseppeja Verdija. Verdi se je z Dumasovo ˝Damo s kamelijami˝ spoznal leta 1852, ko je obiskal Pariz. Skladatelj je hitro spoznal odlike besedila, predvsem njegovo človeško vsebino; zgodba ga je tako prevzela, da je kljub resnim pomislekom, ki so ga imeli njegovi prijatelji, takoj lotil dela in v šestih tednih opero končal.la traviata
VSEBINSKA UTEMELJITEV OPERE TRAVIATA Z ZGODBO »DAMA S KAMELIJAMI«
»Bila je zelo lepa in poznal jo je cel Pariz. Imela je rada cvet-kamelijo. «


Glasbeno gledališka predstava oziroma oprni projekt Glasbenega gledališča FIGARO je povzet po Dumasovi drami Dama s kamelijami. Delo (originalu La Dame aux camelias), Zgodba o mladi pariški kurtizani in njeni tragični usodi se vrti okoli razklanosti med družbeno sprejemljivim in narekom srca ter aktualizira nemoč preseganja socialnih razlik.

Operna prdstava – Traviata je  različica Dumasove drame, ki glede na vsebino romana izpolnjuje razpoloženja  treh glavnih akterjev predstave in branje vsebine resničnih dogodkov Violettinih pisem prijateljice pianistke Flore. Glavni lik predstave je Violetta, mlada kurtizana, še ne dvajsetletna, je že kot šivilja pritegnila marsikateri moški pogled, nato pa je postala kurtizana, se naučila pisati in brati ter se celo ukvarjala s književnostjo, s katero naj bi prijateljeval sam pisatelj, Alfred Germont, ki je postal njen ljubimec.
Violetta je klub razpadu zveze, katero je povzročil  Alfredov oče George Germont, vendar uživala svojo vsakdanjo lahkotno srečo. Vendar pa so dolga leta življenja v pomankanju preveč načela dekletovo zdravje. Klub pomoči grofa Dupola in negi enega najboljših zdravnikov tistih časov, umre leta 1847. Jetika je končala njeno komaj triindvajsetletno življenje.

To najslavnejše Dumasovo delo je bilo pri tedanji oblasti leta 1851 prepovedano zaradi nemoralnosti. Šele Dumasov sporazumom z vlado je igri odpr pot do občinstva, ki jo še danes aktualno podoživljajo v mnogih gledališčih, ki govori o nemoči preoblematičnih socialnih razlikah, s katerimi se srečujemo tudi danes in za katere še nimamo jasnega odgovora
ZASEDBA VLOG:


Violetta Valéry, kurtizana  URŠKA ARLIČ GOLOLIČIČ - sopran

Alfred Germont:                         BLAŽ GANTAR - tenor

George Germont, Alfredov oče:   ZDRAVKO PERGER - bariton

Pripovedvalka: NATAŠA KERŠEVAN


ANSAMBEL FILGARMONIJE VENETO - BENETKE
Dirigent: Riccardo Boaretto


Scena in kostumi: GLASBENO GLEDALIŠČE FIGAROVSEBINA

Pri Violetti v Parizu.
Lepa Violetta je v središču lahkoživega življenja. Potem ko je na videz ozdravela, priredi v svojem elegantnem salonu veliko slavje, ki se ga udeleži tudi mladi plemič Alfred Germont, ki je že dolgo vanjo zaljubljen in se mu zdaj ponudi priložnost, da se ji predstavi in nazdravi. V sosednjih prostorih plešejo, bolna Violetta pa zaostane in Alfred ji prizna svojo naklonjenost. Violetta ga ne razume in ga ne vzame resno, vendar jo Alfred prepriča o svojem resničnem čustvu in Violetta mu podari svojo kamelijo. Mladenič presrečen odide, drugi gostje pa želijo poveseljačiti z Violetto, vendar jih odkloni.

urška arlič gol.Na deželi.
Violetta je sledila Alfredovi želji, da bi se z njim preselila na podeželje. Tu živita daleč od šumnega sveta le za svojo ljubezen, vendar pa je življenje drago in Alfred porablja samo svojo malo rento. Od sobarice Anine izve, da tudi Violetta zastavlja svoje premoženje, zato odhiti v Pariz, da bi touredil. Medtem pa pride njegov oče, Georg Germont, ki terja od Violette, da se Alfredu odpove, čeprav je spoznal, da Violetta ni šla z Alfredom zavoljo denarja. Violetto gane prošnja nesrečnega starca in privoli v ločitev. Ko se Alfred vrne, jo najde pri pisanju pisma, vendar pa vso resnico spozna šele iz pisemca, ki mu ga je bila Violetta v slovo zapustila. Vendar vse resnice ne izve niti iz poslovilnega pisma, ker mu je Violetta sporočila samo to, da ga zapušča in da se vrača v staro življenje, v Pariz.
Druga slika

blaž gantar Zabava pri Flori.
Pri Flori Bervoix je polno gostov. Sem pride tudi Alfred in hkrati prispe Violetta z baronom Douphalom, ki Violetti prepove spregovoriti z njim. Pri igri s kartami Alfred stalno dobiva, nato pa se ostro sporeče z baronom Douphalom, zato ga Violetta prosi, naj zapusti zabavo. Alfred od ljubosumja, vpričo vse družbe, Violetto surovo žali in ji priigrani denar vrže pred noge. Šele ob očetovem svarilu se zave svojega nečastnega dejanja in se skesa. Violetta pa pove, da ji je le ljubezen do Alfreda narekovala razhod z njim.


ZDRAVKO PERGER TRAViolettina spalnica.

Burno življenje in dolga zavratna bolezen sta Violettino zdravje do kraja oslabili. Doktor Grenvil ji prisodi le še nekaj dni življenja. Tudi spravljivo pismo Alfredovega očeta ne more Violette več ozdraviti. Alfred se je med tem dvobojeval z baronom in tako ni več nobene ovire za njuno srečo, vendar je vse prepozno. Alfred in njegov oče, ki se je skesal zaradi svojega dejanja, prihitita k njeni bolniški postelji, a žalostnega konca ne moreta več preprečiti. Obdana od vseh, ki so ji bili nekoč dragi, Violetta izdihne za jetiko.plakat traviata 2014

CENA VSTOPNIC V PREDPRODAJI 13,00 EUR, NA DAN PREDSTAVE 15,00 EUR

PREDPRODAJNA MESTA VSTOPNIC:
TAJNIŠTVO OBČINE ŠKOCJAN
BLAGANJA KULTUNI DOM PRIMOŽA TRUBARJAŠENTJERNEJ
RECEPCIJA TERME KRA ŠMARJEŠKE TOPLICE
KOMPAS  NOVO MESTO
INFOPULT INTERŠPAR QLANDIA NOVO MESTO
BLAGANJA KULTURNI CENTERA KRŠKO-  KRŠKO
GOSTILNA TRATNIK RAKA

INORMACIJE: OBČINA ŠKOCJAN TEL: 07 38 46 307
                                                                             http://www.obcina-skocjan.si/

                             GLASBENO GLEDALIŠČE FIGARO 041 645 721


V SODELOVANJU Z OBČINO ŠKOCJAN

                                                   logo škocjan